Zdrowe tłuszcze, jaki olej wybrać?
W Babskim Kąciku już wiele razy
podejmowałam się recenzowania olei. Moja skóra i włosy je kochają. Grunt to znaleźć odpowiedni dla siebie.
Jak wiecie nie każda cera lubi to samo a włosy także są różne. Trzeba poznać ich rodzaj i odpowiedzieć na
ich potrzeby. Moje wysokoporowate kochają olej lniany, który jest
najbardziej tłustym ze wszystkich mi znanych olei. Dyscyplinuje je, nawilżam
dociąża co wpływa na podkreślenie skrętu i minimalizowanie puszenia. Włosy
delikatne, cienkie i gładkie za to znacznie bardziej polubią olej kokosowy. Ciało
i twarz też można pielęgnować w ten sposób. Jest to trend, który szczególnie
upodobały sobie minimalistki. Mając jeden olej jak chociażby lniany czy
kokosowy możemy załatwić nim całą pielęgnację a także demakijaż.
Tradycyjnie gdy myślimy o olejach
to przede wszystkim o wykorzystaniu ich w kuchni do smażenia, dressingu do
sałatek itp. Pamiętajmy, że znaczna
cześć witamin rozpuszcza się w tłuszczach dlatego należy przyjmować je podczas
posiłków. Jeśli do sałaty nie dodamy odrobiny oliwy czy innego oleju stracimy to
co w niej najlepsze po za smakiem. Witaminy nie trafią do naszego organizmu. Szkoda
je marnować dlatego nawet osoby liczące kalorie nie powinny rezygnować ze
zdrowych tłuszczy. Zdrowych więc jakich? Takich, które nie są poddawane
chemicznym procesom oczyszczania lub rafinowania. Oleje tłoczone na zimno są bogatym źródłem kwasów omega-3, omega-6
oraz omega-9, które obniżają m.in. zły cholesterol.
Jak wiedziecie zamówiłam całkiem
sporo różnych olei na Niwki.pl. Wybrałam małą,
rodzinną olejarnę z tradycjami. Właściwie to manufaktura, w której tłoczone są
regularnie małe ilości, tak aby oleje zawsze były świeże. Oleje dostępne są w
różnych pojemnościach. Dziś opowiem Wam bliżej tylko o swoich ulubieńcach, o
których wspomniałam już we wstępie.
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. To jeden z popularniejszych olei uważany za bardzo zdrowy i smaczny. Ja uwielbiam smarować nim chleb, używać do smażenia i gotowania. Idealnie nadaje się do ciast i deserów. Rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych. Wysoka jakość, brak oczyszczania (rafinowania) sprawia, że zachował swój naturalny zapach. Olej kokosowy możemy określić mianem naturalnego antybiotyku nie naruszającego flory bakteryjnej organizmu. Olej kokosowy sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga regulację metabolizmu, poprawia wydolność. Możemy używać go także do pielęgnacji ciała. Jest uniwersalnym kosmetykiem. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. Dodatkowo chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10. Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy.
Olej lniany powstaje w drodze tłoczenia na zimno nasion lnu. Proces
produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze,
dzięki czemu jego składniki zachowują swoje naturalne właściwości. Jest to olej
z pierwszego tłoczenia, tzn. że nasiona lnu wykorzystuje się tylko raz a
pozostałości procesu tłoczenia stanowią paszę dla zwierząt. Olej lniany jest moim ulubionym
olejem. Po pierwsze to właśnie on zawsze skutecznie obniża mój zły cholesterol. Jest przebogatym źródłem cennych liganów oraz nienasyconych
kwasów tłuszczowych Omega-3 (około 60%), Omega-6 i Omega-9. Olej ten polecany
jest szczególnie w profilaktyce chorób układu krążenia zmniejsza ryzyko
nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy. Niski poziom DHA wiąże się z utratą
pamięci, wahaniami nastoju, problemami ze wzrokiem i schorzeniami
neurologicznymi. Dlatego spożycie oleju lnianego jest stosowane jako środek
przy spowalnianiu procesów w chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Zastosowań i
właściwości oleju lnianego jest tak wiele, że na ten temat powstały książki.
Nie dam rady nawet w skrócie tu wszystkiego wymienić. Polecam zainteresować się
dietą dr Johann’ego Budwig’a. Na pewno słyszeliście to nazwisko. Dorosły człowiek powinien spożywać od 2 do
6 łyżek oleju lnianego dziennie. Termin przydatności do spożycia jest
krótki, to ok 3 miesiące. Dlatego warto zaopatrzyć się w mniejsze pojemności.
Ja wybrałam wielką butlę ponieważ idealnie sprawdza się także w pielęgnacji
moich zniszczonych, wysokoporowatych włosów. Bardzo polecam.
Pamiętajcie aby wybierać oleje tłoczone ‘na zimno’,
nierafinowane. Gwarantuje to ich najlepszą jakość. Oleje nie tracą przy obróbce
swoich naturalnych właściwości. Zachowujące wspaniałe walory zarówno smakowe,
odżywcze, zdrowotne jak i kosmetyczne. Najlepiej wybierać małe olejarnie, które nie produkują na masową skalę jak Niwki.pl a ich produkty zawsze są świeże.
69 komentarze
Ja lubię olej z awokado i sezamowy ostatnio u mnie gości :)
OdpowiedzUsuńsą świetne i zdrowe
UsuńJa również bardzo lubię olej lniany, wcześniej i kokosowy u mnie gościł, muszę wrócić do tych zdrowych olei, zaraz zerknę na stronę :)
OdpowiedzUsuńja teraz używam tylko olei bogatych w kwasy omega, mam lepsze wyniki
UsuńTeraz jest tyle olei do wyboru. I wszystkie mają różne właściwości ja jestm fanką jednak oleju słonecznikowego
OdpowiedzUsuńjest bez wątpienia najpopularniejszy. warto jednak nie sięgać po marketowy a świeży tłoczony na zimno
UsuńJa bardzo lubię olej lniany do włosów, olej kokosowy , jojoba i z pestek malin :)
OdpowiedzUsuńsą fantastyczne, na moich włosach też się super sprawdzają.
UsuńJedyny olej, jaki u mnie gości to kokosowy. Szczerze mówiąc, lnianego nigdy dotąd nie mialam. Tego typu produkty stosuję jedynie w kuchni.
OdpowiedzUsuńkokosowy uwielbiam to mój hit ale lniany jest smaczny do sałatek i właściwie do wszystkiego, polecam
UsuńNie używam olejów w pielęgnacji włosów bo one bardzo tego nie lubią. W pielęgnacji ciała to ja zaś nie lubię tłustego filmu na skórze. Olej mam jedynie w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że każde włosy lubią oleje a Ty nie trafiłaś na odpowiedni dla swoich
UsuńPlanuję kupić olej lniany do olejowania włosów :)
OdpowiedzUsuńmoje zniszczone włosy kochają ten tłusty olej
UsuńOlej lniany znam i czasami stosuję :). Kokosowy jedynie w pielęgnacji ciała, choć mam ochotę odkryć go także w kulinarnej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńpolecam koniecznie nierafinowany
UsuńJa ostatnio staram się zagłębić w te tematy kulinarne i diet :) bardzo ciekawy post :)
OdpowiedzUsuńJa używam oleju lnianego, kokosowego i oliwy z oliwek.
OdpowiedzUsuńuwielbiam te podstawowe oleje
UsuńJuż sam fakt, iż oleje te mają dość krótki termin przydatności świadczy o tym, że nie ma tu żadnej chemii. Lubię używać olejów do sałatek i mięs. Czy do oleolejowania włosów to póki co nigdy takowego zabiegu nie wykonywałam
OdpowiedzUsuńpolecam , regularne olejowanie włosów robi cuda.
UsuńJa najczęściej wybieram nasz rodzimy olej rzepakowy :)
OdpowiedzUsuńten z marketów jest pozbawiony wszystkiego co najbardziej wartościowe niestety
UsuńJa najczesciej do smazenia wybieram jednak rzepakowy, a ostatnio odkrylam olej z Avocado idealny do salatek ;)
OdpowiedzUsuńkiedyś wypróbuję, do sałatek daję czasami samo warzywo, które jest bardzo oleiste :)
UsuńNie znam tych oleji ale czasami stosuje a więc kolejny raz siegne po nie
OdpowiedzUsuńU mnie non stop przewijają się jakieś oleje, tych nie znam, ciekawe:)
OdpowiedzUsuńkocham oleje
OdpowiedzUsuńkokosowy mnie ciekawi, bo lubię tego typu oleje
OdpowiedzUsuńOleje maja bardzo wiele właściwości i są niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin. Jestem ciekawa wszystkich tych mniejszych, rzadko spotykanych.
OdpowiedzUsuńkażdy ma inny smak ale wszystkie są super
UsuńZ chęcią przyjrzę się tym olejom! :) Najważniejsze jest nasze zdrowie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię oleje i wiele stosuję, szczególnie w kuchni. Olej lniany traci swą moc jest trzymany jest w temperaturze pokojowej, dlatego ja kupuję wyłącznie w aptece i biorę go do styropianowego termosu. W domu trzymam w lodówce, tylko taki sposób gwarantuje, że jego dobro będzie mi oddane.Dlatego dziwię się, że olej lniany stoi na półkach w hipermarketach. Jeśli chodzi o włosy, stosuję oliwę z oliwek, a do sałatek często używam arachidowego, z pestek winogron, z pestek dyni (bardzo wskazany dla mężczyzn, leczy prostatę)sezamowego, z wiesiołka. Oleje są zdrowe i warto z nich korzystać.
OdpowiedzUsuńmoje wszystkie oleje po za kokosowym stoją w lodówce.
Usuńja używam li oleju kokosowego do smażenia:)
OdpowiedzUsuńa ja do wszystkiego
UsuńUwielbiam olej kokosowy, chętnie przejrzę ofertę i wybiorę coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńpolecam, oferta tej małej olejarni jest super
UsuńW mojej kuchni goszczą przeróżne oleje. Obecnie używam kokosowego, lnianego, konopnego i tego z czarnuszki. Ciekawi mnie natomiast olej z pestek dyni, bo nigdy go nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńjest bardzo wiele olei, których ja też jeszcze nie próbowałam
UsuńW kuchni używam tylko i wyłącznie oleju rzepakowego, natomiast olej kokosowy fajnie się u mnie sprawdza w pielęgnacji włosów 😊
OdpowiedzUsuńto ciekawe, moja mama używa tylko oleju rzepakowego ja jednak wolę eksperymentować z różnymi, lepszymi jakościowo
UsuńBardzo istotny wpis. Wiele osób uważa, że tłuszcze to zło, a są tak na prawdę ważnym elementem naszej diety oczywiście o ile dobrze je wybieramy. :)
OdpowiedzUsuńNa oleju kokosowym smażę naleśniki i maja zupełnie inny smak. Lepszy ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, też używam do naleśników i nie tylko
Usuńja tez uwielbiam oleje i w pielęgnacji, i w kuchni :)
OdpowiedzUsuńJa najchętniej sięgam po olej lniany lub kokosowy
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)
Usuńja uwielbiam olej kokosowy jest genialny!!
OdpowiedzUsuńJa lubie olej lniany i kokosowy. Ciagle gości w moim domu
OdpowiedzUsuńsuper, są zdrowe
Usuńmiałam kiedyś olej kokosowy, a za lnianym nie przepadam.
OdpowiedzUsuńja go uwielbiam, zarówno w kuchni jak i na włosach
UsuńTaki zdrowy zestaw bym przygarnęła do siebie ;)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy i olej lniany to oleje, które zawsze mam w kuchni i są non stop w użyciu u nas.
OdpowiedzUsuńsą fantastyczne.
UsuńOo właśnie takich olei mi trzeba, rzadko sięgam na sklepowe półki bo nigdy nie wiadomo co to jest a takie rodzime manufaktury są dobrym wyborem! Przejrzę ich ofertę i z pewnością się zaopatrzę w kilka :)
OdpowiedzUsuńpolecam, te oleje są super
Usuńchyba i ja zamówię:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że wszystkie bym chętnie używała ;)
OdpowiedzUsuńLubie olej kokosowy :) i ma wiele zastosowan
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej kokosowy <3 W połączeniu z węglem leczniczym robi super maseczkę :D
OdpowiedzUsuńUnpredictabble - klik ♥
ooo dzięki za info, wypróbuję :)
Usuńużywam tylko oleju kokosowego tak szczerze mówiąc. nie znam innych.
OdpowiedzUsuńUwielbiam oleje do włosów. Teraz mam arganowy ;)
OdpowiedzUsuńwszystkie oleje z chęcią bym użyła :)
OdpowiedzUsuńCiekawy post. Wybór odpowiedniego oleju to ważna sprawa.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu króluje olej kokosowy :)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej sięgam po olej kokosowy :) Poza tym bardzo ciekawy post :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zamieszczony komentarz. Jeśli masz blog, na pewno do Ciebie zajrzę.